Verslag gesprek N65

Verslag participatiegesprek N65 1 juli 24.

In 2022 zet de rechter een streep door het VKA+ plan; in 2024 besluit de gemeenteraad van Vught om vast te houden aan VKA+. De vraag daarbij is niet, wanneer VKA+ in uitvoering komt, maar wat te doen in de tussenliggende periode.

De verkeersdruk zal toenemen, en daarmee de nadelige gevolgen. Maatregelen vooruitlopend op VKA+ kunnen een effect hebben op gevaar (oversteken, in- en uitvoegen), en op lawaai (ander asfalt, geluidsschermen). Dit effect zal beperkt zijn en het helpt niet tegen gezondheidsschade en verdere natuurschade.

Hoe mooi zou het zijn als de toename van verkeersbewegingen samen kan gaan met de belangen van de inwoners van Vught, en van de natuur. Niemand van de aanwezigen gelooft dat dit mogelijk is.

Het invoeren van een maximumsnelheid van 50 km heeft effect, maar brengt het doel van de landelijke en provinciale overheid om de verkeersdoorstroming te verhogen in gevaar, een conflict met RWS is onvermijdelijk.

Vragen aan de Vughtse politiek:

Bewaak essentiële waarden zoals Leefbaarheid, Veiligheid, Gezondheid, Welzijn, Natuur, Bereikbaarheid van lokale bedrijven en vooral Strijdbaar zijn met het oog op de inwoners van Vught. 

Het VKA+ plan was bedoeld als win-win project. voor de gemeente het verbeteren van de leefbaarheid binnen de gemeente Vught; en voor de provincie en RWS het verbeteren van de verkeersdoorstroming en oplossen van congestie op andere oost-westverbindingen. Een grote som geld werd gereserveerd. (180 miljoen door provincie en landelijke overheid, 37 miljoen door Vught).

De raad van State blokkeerde de uitvoering van VKA+, vanwege overtreding van de habitatrichtlijn.

Vanwege grote financiële belangen koos de gemeenteraad van Vught in 2024 voor het vasthouden aan het VKA+ plan.

De gemeente Vught omvat 2 Natura-2000 gebieden, Daar is al aantoonbare natuurschade, de stikstofproblematiek is niet alleen een  juridisch probleem, maar ook een aantasting van onze leefomgeving. (gezondheid niet belangrijk bevonden, Taskforce in 2024: “nu niet relevant”). 

Nieuwe berekeningen duiden nu wel op gezondheidsschade vanwege de veel grotere verkeerstoename dan aanvankelijk voorzien, en door scherpere fijnstofnormen.

De kans dat VKA+ binnen overzienbare tijd tot uitvoering komt is klein of nihil, de rechter zal het blokkeren.

Een toename van de doorstroming en daarmee gepaard gaande aanzuigende werking (>16000 auto’s en vrachtwagens extra per dag) zijn niet te verenigen met doelen als gezondheid, leefbaarheid, veiligheid, leefomgeving en natuurbehoud. De doorstroming van verkeer moet omlaag, zonder dat dit leidt tot meer sluipverkeer door Vughtse straten.

De maatregel waarvan het meeste resultaat te verwachten valt, (ook volgens Antea), is het invoeren van een maximumsnelheid van 50 km per uur. Dat brengt ons in conflict met RWS en provincie.

De deelnemers aan dit gesprek vragen dringend aan de lokale politiek om die strijd aan te gaan.

Deze strijd is zeker niet kansloos!

De stikstofregels zijn verscherpt, verwaarlozing van Natura-2000 gebieden kan forse boetes opleveren. De EU heeft de fijnstof regels overgenomen van de WHO en die zijn nog veel scherper.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft in “Brede Welvaart” meer aandacht voor de menselijke aspecten en twijfelt of ongebreidelde groei van verkeer wel houdbaar is. Het inpassen van het nieuwe Brede Welvaart beleid vraagt meer tijd en communicatie om ook RWS bij uivoering van projecten te bereiken.

De gemeente kan haar positie versterken door samenwerking met Tilburg, met voorbeelden uit andere gemeenten, door gebruik te maken van deskundigheid uit eigen inwoners, met informeren en mobiliseren van inwoners. (wat is fijnstof, is dat schadelijk, hoeveel fijnstof en lawaai in onze straat. Meten is weten). 

Welke waarden vragen we van onze politici?’

  • leefbaarheid
  • veiligheid
  • gezondheid
  • welzijn
  • natuurbescherming
  • goede bereikbaarheid lokale ondernemers
  • strijdbaarheid

Het was een goede bijeenkomst.  Samenwerken en samendenken tussen inwoners en politiek smaakt naar meer en moet vaker.

Organisatie: Rob Duijghuisen, Ron Swank

Deelnemers: 

Erik Donkers, Rob Duijghuisen, Philip Helmer, Carin Janssen, Frida Rouppe van der Voort, Frits Smits, Ron Swank, Erik van Weegen, Sander Wieringa

Plaats een reactie